ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ​

ΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το όζον είναι ένα τοξικό αέριο που αποτελεί κύριο συστα­τικό της αιθαλομίχλης. Είναι μορφή του οξυγόνου που αντιδρά και δημιουργεί ελεύθερες ρίζες -με άλλα λόγια, είναι οξειδω­τικός παράγοντας και κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Ενώ όμως η οξείδω­ση είναι βλαβερή όταν συμβαίνει στα υγιή κύτταρα του σώμα­τος, είναι ωφέλιμη όταν συμβαίνει σε βλαβερούς ξένους οργανισμούς. Έτσι η οζονοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το όζον απενεργοποιεί πολλά βακτήρια και ιούς. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των λυμάτων και τον καθαρισμό του νερού στην Αμερική, και για τη θεραπεία των καρκινικών όγκων, των λοιμώξεων από μύκητες και των ο­ξειών και χρόνιων λοιμώξεων από ιούς στην Ευρώπη. Υπάρχουν μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν ότι το όζον είναι τοξικότερο για τα καρκινικά κύτταρα από ό,τι είναι για τα φυσιολογικά κύτταρα. Με την οζονοθεραπεία φονεύεται επίσης ο ιός HIV. Πρέπει όμως να ση­μειωθεί ότι ο ιός HIV είναι εύκολο να φονευ­θεί και ότι η χρήση πολλών ουσιών που τον φονεύουν in vitro (δοκιμαστικό σωλήνα) δεν είναι ασφαλής in vivo (στα έμβια όντα).

Τι είναι η οζονοθεραπεία

Η οζονοθεραπεία είναι μία μέθοδος εισαγωγής στον οργανισμό όζοντος εμπλουτισμένου με οξυγόνο. Οι ειδικοί που εφαρμόζουν αυτή τη θεραπεία εξηγούν ότι ενεργοποιεί –«αφυπνίζει»– το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τους επανορθωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Οι πρώτες εφαρμογές της οζονοθεραπείας έγιναν σε τραυματίες γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ασθενείς έβαζαν τα τραυματισμένα μέλη τους μέσα σε ασκούς γεμάτους όζον που είχε εμπλουτιστεί με οξυγόνο. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν πολύ ικανοποιητικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα τραύματα επουλώνονταν πλήρως. Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σταδιακή εξέλιξη των τεχνικών της οζονοθεραπείας.  Όταν κατά την οζονοθεραπεία δίνεται μια μικρή δόση όζοντος ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά η μεγαλύτερη δοσολογία του μπο­ρεί να αναστείλει την ίδια ακριβώς αντίδραση. Αυτό θυμίζει τη ρήση “παν μέτρον άριστον”. Όταν εισπνέεται, το όζον είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες και διαταραχές στα ενζυμικά συστήματα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα.

Πώς γίνεται η οζονοθεραπεία

Η οζονοθεραπεία γίνεται με ενέσεις (ενδοαρθρικές, ενδομυϊκές, υποδόριες). Πρόκειται για ενέσεις μείγματος όζοντος με οξυγόνο στην πάσχουσα περιοχή (π.χ. στο γόνατο, τη μέση, τον αυχένα). Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο, αλλά σε περίπτωση που η βελόνα πρέπει να πάει σε μεγάλο βάθος (π.χ. στη μέση, στο ισχίο) γίνονται σε νοσοκομείο ή σε κλινική προκειμένου ο γιατρός να διαπιστώσει, με τη βοήθεια μιας αξονικής τομογραφίας ή μιας ακτινογραφίας, ότι έχει τοποθετήσει σωστά τη βελόνα.

Υπάρχει και η περίπτωση της αυτο-μετάγγισης. Το θεραπευτικό όζον συνήθως χορηγείται μέσω μιας δια­δικασίας που ονομάζεται αυτο-αιμοθεραπεία (autohemotherapy), κατά την οποία αφαιρείται το αίμα από έναν ασθενή, υποβάλλεται σε επεξεργασία με όζον και μετά εγχύεται και πάλι στον ασθενή. Αν και η διαδικασία αυτή δεν περιλαμβά­νει εισπνοή, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις της.  Μια τελευταία μελέτη κατέληξε ότι η οζονοθεραπεία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όταν κάποιος έχει κήλη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

– Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού καλώντας στο 2313 055327 –

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Φυσίατροι, σύμφωνα με την ΕΕΦΙΑΠ, είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές όπως  σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ,, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα κ.ά. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος.

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.Ένας ακόμα βασικός ρόλος του Φυσιάτρου είναι να προΐσταται και να συντονίζει την θεραπευτική ομάδα, που λέγεται «Ομάδα Αποκατάστασης». Αυτή περιλαμβάνει, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, προσθετίστες, ορθωτίστες και εμβιομηχανικούς, για ασθενείς που απαιτούν σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η άσκηση της Ιατρικής από τους Φυσιάτρους γίνεται σε όλα τα επίπεδα των υπαρχόντων Ιατρικών δομών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα Ιδιωτικά Ιατρεία, τα Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Ανοικτής και Κλειστής Νοσηλείας και τα μεγάλα Νοσοκομεία (δημόσια και Ιδιωτικά).

Οι ικανότητες των ειδικών Φυσιάτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

•Ιατρική αξιολόγηση για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης
•Αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και της δυνατότητας να μεταβληθεί
•Αξιολόγηση της δραστηριότητας και συμμετοχής καθώς και των συναφών παραγόντων
•Σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης
•Γνώση, εμπειρία και εφαρμογή ιατρικών θεραπειών και θεραπειών με φυσικά μέσα
•Εκτίμηση και μέτρηση του αποτελέσματος
•Πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών
•Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης
•Γνώση της τεχνολογίας της αποκατάστασης
•Γνώση της «δυναμικής της ομάδας» και διοικητικές ικανότητες
•Διδακτικές ικανότητες
•Γνώση του κοινωνικού συστήματος και της νομοθεσίας που αφορά την αναπηρία.
•Γνώση σύνταξης Ιατρικής Έκθεσης που καταγράφει την προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ (+30) 2313055327

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας χωρίς δική σας χρέωση!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Έυκολα και απλά, ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδήγησει απευθείας σε μας!!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.