ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο  συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.  Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχετικά συχνή και σοβαρή νόσος, με συνέπειες για την ποιότητα της ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή.

Η αντιμετώπιση του καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητα για απεικονιστικές εξετάσεις , μονάδα εντατικής θεραπείας, νευροχειρουργό κ.ο.κ. Αν ελέγξει κανείς τους παράγοντες κινδύνου όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα και υψηλή χοληστερόλη, ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για την πρόληψη  εμφάνισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει  να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή :

  • να διατηρείτε κανονικό σωματικό βάρος
  • να διακόψετε το κάπνισμα
  • να ελαττώσετε τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά πλαίσια
  • να ελέγχετε αυστηρά το σάκχαρο αίματος αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
  • να ασκείτε τακτικά πχ με περπάτημα μισής ώρας κάθε ημέρα
  • να αντιμετωπίζετε κάθε καρδιολογικό ή πρόβλημα πήξης του αίματος, σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

 Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητες για διάγνωση αλλά και θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Η ομάδα περιλαμβάνει Νευρολόγο ή και Νευροχειρουργό, Φυσίατρο και φυσικοθεραπευτή.

Η φαρμακευτική θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνει παράγοντες που «αραιώνουν» το αίμα, βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς τις γειτονικές προς την πάσχουσα περιοχές, ελαττώνουν το εγκεφαλικό οίδημα και αντιμετωπίζουν τις ενδεχόμενες επιληπτικές κρίσεις.

Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του/της ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό παίζουν η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός.

Με τη φυσικοθεραπεία επιτυγχάνεται η βελτίωση των κινητικών δυσλειτουργιών που έχει αφήσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι δυσλειτουργίες συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  1. Αδυναμία ή παράλυση της μιας πλευράς του σώματος ή μέρους της μιας πλευράς, όπως το χέρι ή το πόδι.
  2. Σπαστικότητα, μυϊκοί σπασμοί και μυϊκή δυσκαμψία
  3. Προβλήματα μνήμης και προσοχής
  4. Κόπωση
  5. Διαταραχές της ισορροπίας και της νευρομυϊκής συναρμογής
  6. Προβλήματα έκφρασης και κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου
  7. Δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση
  8. Κατάθλιψη
  9. Δυσκολίες στον έλεγχο συναισθημάτων κ.α.

Η πορεία της αποκατάστασης υστέρα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς και εξαρτάται από την ηλικία, τη βαρύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει ο/η ασθενής.

Ο βελονισμός έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση του/της ασθενούς μετά από εγκεφαλικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τρόπο θεραπείας για την αντιμετώπισή του. Οι βελόνες τοποθετούνται βαθύτερα απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις στα σημεία βελονισμού, μέχρι ο/ η ασθενής να αντιληφθεί το αίσθημα μουδιάσματος που του προκαλούν. Μετά το τέλος των συνεδριών έχουν παρατηρηθεί σημαντικές βελτιώσεις, ιδιαίτερα στην ικανότητα κατάποσης, τη γνωστική ικανότητα, τη βελτίωση των νευρολογικών ελλειμμάτων και τη λειτουργία των  άκρων.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk

Νευρολογικες Παθησεις

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ »

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

– Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού καλώντας στο 2313 055327 –

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Φυσίατροι, σύμφωνα με την ΕΕΦΙΑΠ, είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές όπως  σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ,, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα κ.ά. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος.

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.Ένας ακόμα βασικός ρόλος του Φυσιάτρου είναι να προΐσταται και να συντονίζει την θεραπευτική ομάδα, που λέγεται «Ομάδα Αποκατάστασης». Αυτή περιλαμβάνει, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, προσθετίστες, ορθωτίστες και εμβιομηχανικούς, για ασθενείς που απαιτούν σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η άσκηση της Ιατρικής από τους Φυσιάτρους γίνεται σε όλα τα επίπεδα των υπαρχόντων Ιατρικών δομών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα Ιδιωτικά Ιατρεία, τα Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Ανοικτής και Κλειστής Νοσηλείας και τα μεγάλα Νοσοκομεία (δημόσια και Ιδιωτικά).

Οι ικανότητες των ειδικών Φυσιάτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

•Ιατρική αξιολόγηση για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης
•Αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και της δυνατότητας να μεταβληθεί
•Αξιολόγηση της δραστηριότητας και συμμετοχής καθώς και των συναφών παραγόντων
•Σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης
•Γνώση, εμπειρία και εφαρμογή ιατρικών θεραπειών και θεραπειών με φυσικά μέσα
•Εκτίμηση και μέτρηση του αποτελέσματος
•Πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών
•Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης
•Γνώση της τεχνολογίας της αποκατάστασης
•Γνώση της «δυναμικής της ομάδας» και διοικητικές ικανότητες
•Διδακτικές ικανότητες
•Γνώση του κοινωνικού συστήματος και της νομοθεσίας που αφορά την αναπηρία.
•Γνώση σύνταξης Ιατρικής Έκθεσης που καταγράφει την προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ (+30) 2313055327

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας χωρίς δική σας χρέωση!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Έυκολα και απλά, ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδήγησει απευθείας σε μας!!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.