Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχετικά συχνή και σοβαρή νόσος, με συνέπειες για την ποιότητα της ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή.
Η αντιμετώπιση του καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητα για απεικονιστικές εξετάσεις , μονάδα εντατικής θεραπείας, νευροχειρουργό κ.ο.κ. Αν ελέγξει κανείς τους παράγοντες κινδύνου όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα και υψηλή χοληστερόλη, ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για την πρόληψη εμφάνισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή :
- να διατηρείτε κανονικό σωματικό βάρος
- να διακόψετε το κάπνισμα
- να ελαττώσετε τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά πλαίσια
- να ελέγχετε αυστηρά το σάκχαρο αίματος αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
- να ασκείτε τακτικά πχ με περπάτημα μισής ώρας κάθε ημέρα
- να αντιμετωπίζετε κάθε καρδιολογικό ή πρόβλημα πήξης του αίματος, σε συνεργασία με τον γιατρό σας.
Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητες για διάγνωση αλλά και θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Η ομάδα περιλαμβάνει Νευρολόγο ή και Νευροχειρουργό, Φυσίατρο και φυσικοθεραπευτή.
Η φαρμακευτική θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνει παράγοντες που «αραιώνουν» το αίμα, βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς τις γειτονικές προς την πάσχουσα περιοχές, ελαττώνουν το εγκεφαλικό οίδημα και αντιμετωπίζουν τις ενδεχόμενες επιληπτικές κρίσεις.
Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του/της ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό παίζουν η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός.
Με τη φυσικοθεραπεία επιτυγχάνεται η βελτίωση των κινητικών δυσλειτουργιών που έχει αφήσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι δυσλειτουργίες συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
- Αδυναμία ή παράλυση της μιας πλευράς του σώματος ή μέρους της μιας πλευράς, όπως το χέρι ή το πόδι.
- Σπαστικότητα, μυϊκοί σπασμοί και μυϊκή δυσκαμψία
- Προβλήματα μνήμης και προσοχής
- Κόπωση
- Διαταραχές της ισορροπίας και της νευρομυϊκής συναρμογής
- Προβλήματα έκφρασης και κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου
- Δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση
- Κατάθλιψη
- Δυσκολίες στον έλεγχο συναισθημάτων κ.α.
Η πορεία της αποκατάστασης υστέρα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς και εξαρτάται από την ηλικία, τη βαρύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει ο/η ασθενής.
Ο βελονισμός έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση του/της ασθενούς μετά από εγκεφαλικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τρόπο θεραπείας για την αντιμετώπισή του. Οι βελόνες τοποθετούνται βαθύτερα απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις στα σημεία βελονισμού, μέχρι ο/ η ασθενής να αντιληφθεί το αίσθημα μουδιάσματος που του προκαλούν. Μετά το τέλος των συνεδριών έχουν παρατηρηθεί σημαντικές βελτιώσεις, ιδιαίτερα στην ικανότητα κατάποσης, τη γνωστική ικανότητα, τη βελτίωση των νευρολογικών ελλειμμάτων και τη λειτουργία των άκρων.