ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

apokatastasi-1

Μυοσκελετική αποκατάσταση

 Κινησιοθεραπεία

Είναι η εφαρμογή κινήσεων, απαραίτητων για τη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων (ελαστικότητα μυών, τενόντων, συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου), όπως και για τη διατήρηση τοπικά της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Διακρίνονται σε παθητικές, ενεργητικές, ενεργοπαθητικές (υποβοηθούμενες) και ενεργητικές με αντίσταση.

  • Παθητική είναι η κίνηση που πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή του ασθενούς (από τον θεραπευτή). Ενεργητική είναι η κίνηση που εκτελούν οι μύες με δική τους δράση και χωρίς τη συμμετοχή άλλης εξωτερικής δύναμης. Σκοπός της ενεργητικής κίνησης είναι η αύξηση της δύναμης και της αντοχής των μυών.
  • Η ενεργητική κίνηση εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των αρθρώσεων και βελτιώνει τον συντονισμό των κινήσεων. Στην ενεργητική κίνηση ανήκουν η μειομετρική, η πλειομετρική και η ισομετρική συστολή. Κατά την ισομετρική συστολή αναπτύσσεται τάση χωρίς το μήκος του μυός να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή. Έχει καλά αποτελέσματα στην ορθοπεδική, δυναμώνοντας τους μυς χωρίς επιπτώσεις από την κίνηση στην τραυματισμένη ή χειρουργημένη άρθρωση. Επίσης βοηθά ως μυϊκή αντλία για τη φλεβική επιστροφή του αίματος.
  • Ενεργοπαθητική (υποβοηθούμενη) κίνηση είναι η κίνηση που εκτελείται από τη δράση των μυών και υποβοηθείται από τον Φυσίατρο με σκοπό την ολοκλήρωσή της.
  • Στην ενεργητική κίνηση με αντίσταση κατά την εκτέλεση της κίνησης παρεμβάλλεται εξωτερική αντίσταση είτε από τον Φυσίατρο είτε με βάρη και λάστιχα. Βασικός σκοπός της ενεργητικής κίνησης με αντίσταση είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης, καθώς και το μέγεθος της μάζας του μυός.

Μάλαξη

Χειρισμοί, πλήξεις και δονήσεις μέσω των οποίων προκαλείται αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, προσφορά θρεπτικών ουσιών και απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών (προϊόντα καύσεων). Επίσης χρησιμοποιείται για χαλάρωση μυϊκού σπασμού, λύση συμφύσεων μεταξύ μυών και περιτονιών, όπως και λύση συμφύσεων μεταξύ δέρματος και υποδορίου ιστού. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία του σώματος είναι άνω των 38οC από οποιαδήποτε αιτία, γενικά σε δερματικές νόσους, σε φλεγμονώδεις περιοχές ιδιαίτερα στο οξύ στάδιο, σε ανοικτά ή πρόσφατα επουλωμένα τραύματα και εγκαύματα, όπως και σε ορισμένες αγγειακές καταστάσεις, π.χ. πρόσφατη θρόμβωση.

Ηλεκτροθεραπεία

Εφαρμογή ηλεκτρικής ενέργειας για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχει το γαλβανικό ρεύμα, η ιοντοφόρεση, τα παλμικά ή διακοπτόμενα συνεχή ρεύματα, τα εναλλασσόμενα ρεύματα, ο διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός (TENS).

Διαθερμία

Θεραπευτική μέθοδος που στοχεύει στη θέρμανση των βαθύτερων ιστών μέσω ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που μετατρέπεται μέσα στο σώμα σε θερμότητα.

Υπέρηχα

Ηχητικές ταλαντώσεις με συχνότητα πάνω από 20 KHZ.

Laser

Τεχνητή ακτινοβολία με συμπυκνωμένη δέσμη φωτός.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται:

Αυχενικό σύνδρομο
Δισκοκήλη
Οστεοαρθρίτιδα
Οστεοπόρωση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

– Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού καλώντας στο 2313 055327 –

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Φυσίατροι, σύμφωνα με την ΕΕΦΙΑΠ, είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές όπως  σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ,, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα κ.ά. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος.

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.Ένας ακόμα βασικός ρόλος του Φυσιάτρου είναι να προΐσταται και να συντονίζει την θεραπευτική ομάδα, που λέγεται «Ομάδα Αποκατάστασης». Αυτή περιλαμβάνει, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, προσθετίστες, ορθωτίστες και εμβιομηχανικούς, για ασθενείς που απαιτούν σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η άσκηση της Ιατρικής από τους Φυσιάτρους γίνεται σε όλα τα επίπεδα των υπαρχόντων Ιατρικών δομών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα Ιδιωτικά Ιατρεία, τα Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Ανοικτής και Κλειστής Νοσηλείας και τα μεγάλα Νοσοκομεία (δημόσια και Ιδιωτικά).

Οι ικανότητες των ειδικών Φυσιάτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

•Ιατρική αξιολόγηση για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης
•Αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και της δυνατότητας να μεταβληθεί
•Αξιολόγηση της δραστηριότητας και συμμετοχής καθώς και των συναφών παραγόντων
•Σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης
•Γνώση, εμπειρία και εφαρμογή ιατρικών θεραπειών και θεραπειών με φυσικά μέσα
•Εκτίμηση και μέτρηση του αποτελέσματος
•Πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών
•Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης
•Γνώση της τεχνολογίας της αποκατάστασης
•Γνώση της «δυναμικής της ομάδας» και διοικητικές ικανότητες
•Διδακτικές ικανότητες
•Γνώση του κοινωνικού συστήματος και της νομοθεσίας που αφορά την αναπηρία.
•Γνώση σύνταξης Ιατρικής Έκθεσης που καταγράφει την προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ (+30) 2313055327

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας χωρίς δική σας χρέωση!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Έυκολα και απλά, ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδήγησει απευθείας σε μας!!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.