ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ​

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η ολιστική ιατρική αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες διαφέρουν από τη συμβατική Δυτική ιατρική πρακτική. Η βασική διαφορά με την κυρίαρχη ιατρική είναι ότι οι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι βασίζονται στη βασική αρχή ότι είμαστε μια ενότητα νου και σώματος και όχι ένα σύνολο από διαφορετικά όργανα. Αποτελούμαστε από αλληλοσυνδεόμενα συστήματα ενέργειας που διατρέχουν όλο μας το σώμα και όταν μπλοκάρεται ή διαταράσσεται η λειτουργία τους, εμφανίζονται συμπτώματα, παθήσεις και χρόνια προβλήματα υγείας. Με αυτό κατά νου, ας εξετάσουμε 6 μορφές εναλλακτικής θεραπείας:

1.Ιατρικός Βελονισμός: Ο βελονισμός πρόκειται για μια πανάρχαια θεραπεία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του σώματός μας με τη χρήση λεπτών βελόνων. Υπάρχει επίσης μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού βελονισμού, ο ηλεκτροβελονισμός, κατά τον οποίο, αντί για βελόνες, χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής συχνότητας (10 hz). Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βελονισμού, το σώμα είναι ένα όλον, μια ενότητα οργάνων και νου, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω καναλιών, ώστε να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν ένας ασθενής λοιπόν παρουσιάζει κάποια πάθηση ή ενόχληση, ο βελονιστής προσπαθεί να «ξεμπλοκάρει» τα κανάλια του σώματός του, διεγείροντας τον ίδιο τον οργανισμό με φυσικό τρόπο και χωρίς τη χορήγηση άλλων χημικών ουσιών. Αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας είναι αρκετά διαδεδομένη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, των χρόνιων πόνων, του πονοκεφάλου, των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, των νευρολογικών παθήσεων, αλλά και του άγχους.

2. Οζονοθεραπεία: Η Οζονοθεραπεία  είναι μια θεραπευτική μέθοδος που συνδυάζει το όζον με  οξυγόνο και είναι ευρέως διαδεδομένη χάρη στην αποτελεσματικότητά της για πάνω από 50 χρόνια.

Τα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και απαιτούν χορήγηση οξυγόνου είναι:
1. Αναπνευστικές παθήσεις οξείες και χρόνιες (π.χ. ΧΑΠ, εμφύσημα, σοβαρό άσθμα, πνευμονική ίνωση , πνευμονική εμβολή, πνευμονία ,καρκίνος του πνεύμονα, βρογχιολίτιδα, δηλητηρίαση με CO, σύνδρομο παχυσαρκίας-υποαερισμού κά )
2. Καρδιολογικά νοσήματα (π.χ. οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιογενές σοκ-πνευμονικό οίδημα , καρδιακή ανεπάρκεια)
3. Νευρολογικές παθήσεις (αγγειακά εγκεφαλικά, τραύματα , όγκοι, μυασθένεια, νόσος κινητικού νευρώνα κά )
4. Καταπληξία (shock) οποιαδήποτε αιτιολογίας

3. Μεσοθεραπεία: Είναι η θεραπευτική τεχνική κατά την οποία γίνεται έγχυση ενεργών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας του δέρματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά “μικροενέσεων”, κατά την οποία φαρμακευτικές ουσίες με αναλγητικήαντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτική δράση, εγχύονται κάτω από την επιδερμίδα με τη βοήθεια μικρών και λεπτών βελονών. Συνήθως απαιτούνται 4-8 συνεδρίες, αρχικά με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια και ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.

4. Ωτοβελονισμός: Η τεχνική της βιοανάδρασης είναι μια σύγχρονη εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, η οποία μας επιτρέπει να ελέγξουμε τις σωματικές, φυσιολογικές εκείνες διεργασίες που γίνονται ακούσια στον οργανισμό μας, χωρίς προσπάθεια, όπως για παράδειγμα τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή κλπ. Οι ασθενείς μαθαίνουν, με τη βοήθεια του θεραπευτή και των μηχανημάτων υψηλής ακρίβειας και τεχνολογίας, τεχνικές χαλάρωσης και πνευματικών ασκήσεων, ώστε να βελτιώσουν παθήσεις και ενοχλήσεις όπως χρόνιους πόνους, πονοκεφάλους, ακόμα και συμπτώματα χρόνιων παθήσεων, αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων, όπως στρες και κατάθλιψη. Στα πρώτα στάδια, ο θεραπευτής συνδέει τον ασθενή με τα ειδικά ηλεκτρόδια του μηχανήματος, το οποίο εντοπίζοντας τις ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις του σώματος, μπορεί να μετρήσει και να αξιολογήσει βασικές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, δείχνοντάς μας αν και πού υφίσταται πρόβλημα. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα αποκρυπτογραφήσει τον ακριβή τρόπο δράσης αυτής της μεθόδου· εντούτοις, το σίγουρο είναι πως η χαλάρωση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες θεραπείας.

5. Εφαρμοσμένη Κινησιολογία: Η λουτροθεραπεία περιλαμβάνει τη βύθιση όλου ή ενός μέρους του σώματός στο νερό για θεραπευτικούς σκοπούς. Αποτελεί και αυτή μια πανάρχαια φυσική θεραπευτική μέθοδος και βασίζεται στην πλήρως αποδεδειγμένη πια ιδέα ότι το νερό ωφελεί το σύνολο του οργανισμού με πρώτο το δέρμα μας και μπορεί να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από άγχος, ακμή, χρόνιους πόνους, αρθριτικά και άλλα. Οι ιαματικές πηγές αποτελούν την πρώτη και πιο διαδεδομένη μορφή λουτροθεραπείας· ωστόσο, υπάρχουν οι εναλλακτικές του λασπόλουτρου ή της υδρομάλαξης, της θαλασσοθεραπείας και της ποσιθεραπείας. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τη χαλάρωση, αυτό που κυρίως κινητοποιείται είναι το αμυντικό σύστημα του ασθενή.

6. PRP θεραπεία: Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων στο PRP μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Η θεραπεία PRP λειτουργεί ως ένα σύστημα σφραγίσματος των ιστών και μεταφοράς ουσιών με τα αιμοπετάλια να ξεκινούν τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος απελευθερώνοντας τοπικά παράγοντες ανάπτυξης μέσω των κοκκίων (αποκοκκίωση).

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

– Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού καλώντας στο 2313 055327 –

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Φυσίατροι, σύμφωνα με την ΕΕΦΙΑΠ, είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές όπως  σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ,, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα κ.ά. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος.

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.Ένας ακόμα βασικός ρόλος του Φυσιάτρου είναι να προΐσταται και να συντονίζει την θεραπευτική ομάδα, που λέγεται «Ομάδα Αποκατάστασης». Αυτή περιλαμβάνει, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, προσθετίστες, ορθωτίστες και εμβιομηχανικούς, για ασθενείς που απαιτούν σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η άσκηση της Ιατρικής από τους Φυσιάτρους γίνεται σε όλα τα επίπεδα των υπαρχόντων Ιατρικών δομών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα Ιδιωτικά Ιατρεία, τα Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Ανοικτής και Κλειστής Νοσηλείας και τα μεγάλα Νοσοκομεία (δημόσια και Ιδιωτικά).

Οι ικανότητες των ειδικών Φυσιάτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

•Ιατρική αξιολόγηση για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης
•Αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και της δυνατότητας να μεταβληθεί
•Αξιολόγηση της δραστηριότητας και συμμετοχής καθώς και των συναφών παραγόντων
•Σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης
•Γνώση, εμπειρία και εφαρμογή ιατρικών θεραπειών και θεραπειών με φυσικά μέσα
•Εκτίμηση και μέτρηση του αποτελέσματος
•Πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών
•Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης
•Γνώση της τεχνολογίας της αποκατάστασης
•Γνώση της «δυναμικής της ομάδας» και διοικητικές ικανότητες
•Διδακτικές ικανότητες
•Γνώση του κοινωνικού συστήματος και της νομοθεσίας που αφορά την αναπηρία.
•Γνώση σύνταξης Ιατρικής Έκθεσης που καταγράφει την προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ (+30) 2313055327

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας χωρίς δική σας χρέωση!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Έυκολα και απλά, ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδήγησει απευθείας σε μας!!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.