ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ​

ΟΤΑΝ Ο ΠΟΝΟΣ ΞΕΓΕΛΑΕΙ

ponos-nasoufi

Παραπλάνηση

«Το σώμα μπορεί στην πραγματικότητα να σας παραπλανήσει», είπε χαρακτηριστικά η δρ Karen Berkley, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η έρευνά της εστιάστηκε στον ανακλαστικό πόνο που προκαλείται από την ενδομητρίωση και ο οποίος μπορεί να γίνει αισθητός πολύ μακριά από την πραγματική του εστία, ακόμα και στο σαγόνι. Μια πιθανή εξήγηση αφορά τον τρόπο που οι νευρικές ίνες του σώματος συγκλίνουν και στέλνουν μηνύματα στη σπονδυλική στήλη – κάθε νεύρο μεταφέρει τεράστια ποσότητα πληροφοριών για το σώμα. «Αυτό που εικάζουμε ότι συμβαίνει είναι ότι η πληροφορία ενίοτε χάνει την ιδιομορφία της κατά την πορεία της προς τη σπονδυλική στήλη και προς τον εγκέφαλο», είπε η δρ Berkley. Στη σταθερή δυναμική της διέγερσης και της αναστολής που καταγράφεται κατά τη μεταφορά των αναρίθμητων νευρικών ερεθισμάτων, συνέχισε η επιστήμονας, «δεν μπορούμε πάντοτε να διακρίνουμε από πού ακριβώς προέρχεται το αισθητηριακό μήνυμα».

Συνήθως τα μεικτά σήματα προέρχονται από νεύρα που αλληλοεπικαλύπτονται, καθώς εισέρχονται στη σπονδυλική στήλη – από την καρδιά και τον αριστερό βραχίονα για παράδειγμα ή από τη χοληδόχο κύστη και τον δεξιό ώμο. Επιπλέον, όταν το ερέθισμα πηγάζει από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, η αίσθηση γίνεται αντιληπτή σαν να προέρχεται από τον θώρακα, τους βραχίονες, τα χέρια ή τα πόδια. «Το μυαλό ενεργοποιείται περισσότερο για να αισθάνεται κάτι από εκεί, παρά π.χ. από τα έντερα», εξήγησε ο δρ F. Gerald Gebhart, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Πόνου στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Σε μια σχετική μελέτη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Aalborg στη Δανία «τροφοδότησαν» με ουσίες, όπως η καψαϊκίνη (ουσία που κάνει καυτερές τις κόκκινες πιπεριές), το λεπτό και το παχύ έντερο. Οι ίδιοι διαπίστωσαν αυξημένη παροχή αίματος, υψηλές θερμοκρασίες και ανακλαστικό πόνο στον κορμό και στα άκρα. (Η μελέτη παρουσιάστηκε στο περιοδικό European Journal of Pain). Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί ανακλαστικά και σε περιοχές που δεν υπάρχουν επικαλυπτόμενα νεύρα. Αυτό συμβαίνει συχνότερα ύστερα από έναν τραυματισμό, σύμφωνα με τον δρα Jon Levine, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τούτο οφείλεται στη «μνήμη του πόνου που κάνει τον εγκέφαλο να “νιώθει” μια νέα αίσθηση πόνου σαν να προέρχεται από εκεί που τον αισθανόσασταν προηγουμένως», συμπλήρωσε ίδιος. Μάλιστα μερικές μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε απεικόνιση με τομογραφία λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (MRI) επιβεβαίωσαν αυτή τη θεωρία.

Τα σημεία «πυροδότησης» και ο κινεζικός βελονισμός

Ο δρ Moran Mayer, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Los Angeles, ο οποίος μελετά τον ανακλαστικό πόνο από το έντερο, υποστηρίζει πως «όσο εντονότερο πόνο νιώθει ή έχει νοιώσει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε να δούμε άτυπες θέσεις αντανάκλασης του πόνου». Ο ανακλαστικός πόνος εκτιμάται επίσης, ότι προέρχεται από σημεία πυροδότησης (trigger points) -τεταμένους όζους που αναπτύσσονται εντός των μυών- που περιγράφηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 από τη δρα Janet G. Travel. Μάλιστα, η επιστήμονας αντιμετώπισε τον πόνο που είχε στη πλάτη του ο John F. Kennedy.

H μήτρα των σημείων πυροδότησης ή τα προβλέψιμα σημεία ανακλαστικών πόνων έχουν αντιστοιχία με τους μεσημβρινούς του βελονισμού στην κινέζικη ιατρική, λέει ο δρ Jay P. Shah, ψυχίατρος στο τμήμα ιατρικής αποκατάστασης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι ο ανακλαστικός πόνος επιδεινώνεται όταν πιέζεται το αντίστοιχο σημείο «πυροδότησης» αλλά ανακουφίζεται με μασάζ ή βελονισμό στο σημείο αυτό. Αν και μερικοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί, ο δρ Shah δημοσίευσε μελέτη στο περιοδικό Archives of Physical Medicine and Rehabilitation που δείχνει ότι υπάρχουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες τόσο σε σημεία πυροδότησης του πόνου, όσο και σε θέσεις ανακλαστικού πόνου. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι διάφορες ερμηνείες για τον ανακλαστικό πόνο δεν είναι αντιφατικές και ότι oι θεραπευτικές αγωγές πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο παυσίπονα, αλλά και φάρμακα που «ηρεμούν» το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αντι-επιληπτικά και αναστολείς επανάκτησης σεροτονίνης.

Ο βελονισμός και η θεραπεία σημείων πυροδότησης κερδίζουν ευρύτερη αποδοχή μαζί με τις ψυχολογικές προσεγγίσεις που ενθαρρύνουν τους ασθενείς να εστιάζουν την προσοχή τους εκεί από όπου ο πόνος προέρχεται στην πραγματικότητα, παρά εκεί όπου ο κάθε ασθενής αισθάνεται ότι πονάει. Εκτενής έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Πανεπιστήμιο Bath στην Αγγλία, αποκάλυψε ότι ο ανακλαστικός πόνος σε ασθενείς ελαττώθηκε ή εξαφανίστηκε όπου εφαρμόστηκε πίεση.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

– Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού καλώντας στο 2313 055327 –

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Φυσίατροι, σύμφωνα με την ΕΕΦΙΑΠ, είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές όπως  σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ,, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα κ.ά. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος.

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.Ένας ακόμα βασικός ρόλος του Φυσιάτρου είναι να προΐσταται και να συντονίζει την θεραπευτική ομάδα, που λέγεται «Ομάδα Αποκατάστασης». Αυτή περιλαμβάνει, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, προσθετίστες, ορθωτίστες και εμβιομηχανικούς, για ασθενείς που απαιτούν σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η άσκηση της Ιατρικής από τους Φυσιάτρους γίνεται σε όλα τα επίπεδα των υπαρχόντων Ιατρικών δομών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα Ιδιωτικά Ιατρεία, τα Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Ανοικτής και Κλειστής Νοσηλείας και τα μεγάλα Νοσοκομεία (δημόσια και Ιδιωτικά).

Οι ικανότητες των ειδικών Φυσιάτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

•Ιατρική αξιολόγηση για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης
•Αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και της δυνατότητας να μεταβληθεί
•Αξιολόγηση της δραστηριότητας και συμμετοχής καθώς και των συναφών παραγόντων
•Σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης
•Γνώση, εμπειρία και εφαρμογή ιατρικών θεραπειών και θεραπειών με φυσικά μέσα
•Εκτίμηση και μέτρηση του αποτελέσματος
•Πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών
•Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης
•Γνώση της τεχνολογίας της αποκατάστασης
•Γνώση της «δυναμικής της ομάδας» και διοικητικές ικανότητες
•Διδακτικές ικανότητες
•Γνώση του κοινωνικού συστήματος και της νομοθεσίας που αφορά την αναπηρία.
•Γνώση σύνταξης Ιατρικής Έκθεσης που καταγράφει την προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ (+30) 2313055327

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας χωρίς δική σας χρέωση!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Έυκολα και απλά, ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδήγησει απευθείας σε μας!!

 

* Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00  (εκτός αργιών).
*Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.